VESA Gatenpatroon

Als je ooit hebt geprobeerd een tv of monitor aan de muur te hangen, of als je hebt overwogen een universele tv- of monitorstandaard aan te schaffen, ben je waarschijnlijk de term 'VESA' tegengekomen. Maar wat betekent dit precies? En waarom is het zo belangrijk? Laten we dieper ingaan op het VESA gatenpatroon in deze blog.

VESA: Wat is dit eigenlijk?

VESA staat voor 'Video Electronics Standards Association'. Dit is een internationale non-profitorganisatie die standaarden vaststelt voor de industrie op het gebied van video-elektronica. Een van de bekendste normen die VESA heeft geïntroduceerd, is de standaard voor het monteren van flatscreen-tv's en monitoren. Deze standaard staat beter bekend als het VESA gatenpatroon.

De VESA-maat zorgt ervoor dat je jouw scherm kunt voorzien van een tv-beugel en verschilt voor ieder type tv. Wanneer je een tv wilt ophangen door middel van een tv-beugel, is het belangrijk dat je weet wat de VESA-maat van de tv is. Komt de VESA-maat van de tv niet overeen met de VESA-maat van de beugel, dan zal de tv niet op de tv-beugel gemonteerd kunnen worden.

Wat is het gatenpatroon van VESA?

Het VESA gatenpatroon verwijst naar de afstand tussen de vier montagegaten aan de achterkant van een flatscreen-tv of monitor. Deze gaten zijn doorgaans gerangschikt in een vierkant of rechthoekig patroon. De maat wordt meestal aangeduid in millimeters en geeft de horizontale en verticale afstand tussen de gaten weer, bijvoorbeeld 200x200 mm of 400x400 mm.

Door een gestandaardiseerd gatenpatroon te hebben, kunnen fabrikanten van tv-beugels en standaarden producten ontwerpen die samen gaan met een breed scala aan schermen, ongeacht het merk of model. Dit geldt ook voor speaker standaarden.

Waar zitten die VESA-gaten precies?

Vroeger zaten de vier ophanggaten, oftewel het VESA gatenpatroon, altijd in het midden van je scherm. Daarom noemden mensen het vaak de 'hoogte van het midden van het scherm'. Maar dat is veranderd. Nu wordt er gesproken over 'hoogte van het midden van de VESA-gaten', omdat niet alle nieuwe tv's die gaten in het midden hebben.

Neem bijvoorbeeld sommige OLED TV's van LG. Alle technische onderdelen zitten onderaan de tv en de bovenkant is gewoon een dun stuk glas. Dat ziet er mooi uit, maar daardoor zitten de ophanggaten ook onderaan. En dat betekent dat veel gewone TV beugels niet passen. Andere OLED TV's hebben die gaten wel dichter bij het midden.

Q-LED schermen hebben de ophanggaten vaak net boven het midden. Daar moet je ook rekening mee houden.

Met het juiste gatenpatroon vesa sluit jouw beugel of standaard naadloos aan. Vragen? Neem contact op met onze ervaren medewerkers.

Waar moet je op letten als je iets koopt om je TV op te hangen?

Als de ophanggaten in het midden van je scherm zitten, hoef je je geen zorgen te maken. Maar als ze ergens anders zitten, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  • TV beugels: Veel TV beugels hebben horizontale armen. Als de gaten van je TV te laag zitten, steken die armen misschien onder of boven je TV uit. Het is beter om een beugel te kiezen die precies past, of een met horizontale ophanging.
  • TV standaarden: Hetzelfde geldt voor tv standaarden. Veel standaarden hebben verticale armen, dus als de gaten te laag of hoog zitten, kunnen die armen uitsteken. Kies liever een standaard met horizontale dragers of een die precies past.

Ook horen mensen soms nog over 'hoogte van het midden van het scherm' als ze het over een TV standaard hebben. Maar eigenlijk moeten ze het hebben over 'hoogte van het midden van de VESA-gaten'.

Waarom is VESA belangrijk?

Het VESA gatenpatroon is om verschillende redenen belangrijk:

  • Universele compatibiliteit: Dankzij de VESA-norm kunnen consumenten een willekeurige tv-beugel of standaard kopen en erop vertrouwen dat deze past bij hun tv of monitor.
  • Veiligheid: Door een standaard gatenpatroon te volgen, kunnen fabrikanten verzekeren dat de beugel of standaard het gewicht en de grootte van het scherm veilig kan dragen.
  • Gemak: Het neemt de verwarring weg bij het kiezen van de juiste montage-oplossing voor je scherm.

En wat is dan een VESA-adapter

Een VESA-adapter is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om de montagepunten van een tv of monitor aan te passen, zodat deze samen kan gaan met een VESA-montagestandaard. Niet alle schermen hebben vanuit de fabriek een VESA-compatibel gatenpatroon, en in dergelijke gevallen kan een VESA-adapter de oplossing bieden.

Welke schroeven zitten bij de tv-beugels?

De gangbare schroefafmetingen worden meestal gebruikt voor de meeste tv's. Bijvoorbeeld, tv's met een VESA-maat van 200x200 hebben doorgaans M6 schroeven, terwijl die met een VESA-maat van 400x400 M8 schroeven hebben. Deze maten zijn standaard bij veel fabrikanten. Toch kan het gebeuren dat de tv een unieke maatvoering heeft, waardoor de meegeleverde schroeven niet passen. In zo'n geval kun je het beste naar een speciaalzaak gaan om de geschikte schroeven te kopen.

Afmetingen bevestigingspunten

  • VESA 100x100 - De bevestigingspunten bevinden zich 10 cm van elkaar
  • VESA 200x200 - De bevestigingspunten bevinden zich 20 cm van elkaar
  • VESA 300x300 - De bevestigingspunten bevinden zich 30 cm van elkaar
  • VESA 400x200 - De bevestigingspunten bevinden zich horizontaal 40 cm en verticaal 20 cm van elkaar
  • VESA 400x400 - De bevestigingspunten bevinden zich 40 cm van elkaar
  • VESA 600x400 - De bevestigingspunten bevinden zich horizontaal 60 cm en verticaal 40 cm van elkaar

Hoe kom je achter de VESA maat van de tv?

Als je de VESA maat van je tv wilt vinden, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen:

  • Handleiding raadplegen: De meeste handleidingen van tv's en monitoren vermelden de VESA-maat.
  • Achterkant van het scherm bekijken: Meet de afstand (in millimeters) tussen de vier montagegaten horizontaal en verticaal.
  • Website van de fabrikant: Vaak hebben fabrikanten productspecificaties online staan waar de VESA-maat wordt vermeld.
  • Contact opnemen met de fabrikant: Als je het niet kunt vinden, kun je altijd contact opnemen met de fabrikant voor meer informatie.